Werkgevers in de bekende sectoren klagen over schijnzelfstandigen. Ze geven frequent in allerhande media concrete voorbeelden hiervan binnen hun organisatie. Ze huren ze in omdat het niet anders zou kunnen.
Stel je gaat mee in dit verhaal.
De nieuwe ZZP-wet gaat in. Er is genoeg personeel bij de belastingdienst, er wordt gehandhaafd etc. Deze schijnzelfstandigen worden dan werknemers volgens de nieuwe wet: zeg die welbekende leraar die zichzelf verhuurt.
Het risico voor de schijnzelfstandige wordt veel besproken in de media en door de politiek.
Maar beseffen deze werkgevers dat ze ook problemen kunnen krijgen als er geen overgangsrecht is? Ze kunnen dan ook een naheffing krijgen van de belastingdienst (met terugwerkende kracht) omdat ze bijvoorbeeld geen premies hebben betaald. De belastingdienst kan dan zelfs verwijzen naar hun eigen uitspraken in de pers.
Zoals de minister zegt: ik verwacht ook grote claims; niet alleen van de belastingdienst, maar ook van partijen die nu af en toe worden genoemd en zeggen dat ze slachtoffer zijn.
Ook hier is de vraag of dit rigoreuze wetsvoorstel de juiste oplossing is voor vooral te hoge kosten voor bemiddeling in de sectoren zorg, onderwijs en kinderopvang.
Hoe de (rest van de) markt hierop zal reageren als de nieuwe ZZP-wet ingaat, kun je wel raden.
Als je als werkgever wilt anticiperen, nu er nog veel mogelijkheden zijn ook in de zorg, onderwijs en kinderopvang, neem dan gerust contact met ons op.
Comentários