top of page
  • Writer's pictureMuriel Hartjes-Govaert

"Praktisch beoordelen" voor terugdringen achterstanden UWV


𝐖𝐚𝐭 𝐱𝐬 đžđ« 𝐚𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐡𝐚𝐧𝐝? 


Het UWV heeft al geruime tijd grote achterstanden in sociaal-medische beoordelingen kortweg door een tekort aan (verzekerings)artsen en een stijging van de vraag naar deze beoordelingen.


Op basis van de Wet WIA is het uitgangspunt dat het UWV bij de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling een volledig verzekeringsgeneeskundig en arbeidsdeskundig onderzoek uitvoert. Hiermee bepaalt het UWV nu het maatmaninkomen op basis van een vergelijking met theoretische functies en daadwerkelijke verdiensten. Dit resulteert in een arbeidsongeschiktheidspercentage.


𝐖𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐞𝐟𝐭 đŒđąđ§đąđŹđ­đžđ« 𝐕𝐚𝐧 đ†đžđ§đ§đąđ© (𝐒𝐙𝐖) đ đžĂŻđ§đąđ­đąđžđžđ«đ đŻđšđšđ« 𝐡𝐞𝐭 đ­đžđ«đźđ đđ«đąđ§đ đžđ§ 𝐯𝐚𝐧 đšđœđĄđ­đžđ«đŹđ­đšđ§đđžđ§? 


Op 2 februari 2024 heeft zij het ontwerpbesluit Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten ingediend met tijdelijke regels over het beoordelen van arbeidsongeschiktheid bij feitelijke arbeid. Kortweg wil zij de WIA-beoordeling versnellen door alleen op basis van praktische verdiensten (als die er zijn) het arbeidsongeschiktheidspercentage vast te stellen. Geen standaard vergelijking met theoretische functies dus. Een afwijking van de wettelijke eisen is hiervoor nodig. De maatregelen zouden 1 juli 2024 ingaan.


Op 25 maart 2024 verscheen de aanbiedingsbrief antwoorden Kamervragen over dit ontwerpbesluit. Opvallend is de weergave van de reactie van het UWV op het ontwerpbesluit.


𝐖𝐚𝐭 𝐳𝐞𝐠𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐔𝐖𝐕? 


 “Werkgevers hebben een financieel belang dat kan meewegen in de overwegingen om bezwaar te maken dan wel (hoger) beroep in te stellen. De maatregel kan leiden tot een hoger arbeidsongeschiktheidspercentage, dan wel een toekenning van een WIA-uitkering in plaats van een weigering. Werkgevers kunnen daardoor voor langere tijd worden geconfronteerd met hogere uitkeringslasten (premies WHK en ERD), ook na beĂ«indiging van de tijdelijke maatregel. Naar verwachting van UWV kan dat leiden tot meer bezwaar- en daarmee ook meer (hoger) beroepszaken. De mogelijke gevolgen daarvan voor de rechtsketen zijn het onderwerp van het gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid.”


Â đ‡đžđ«đŻđšđ«đŠđąđ§đ ?


Minister van Gennip is overigens voornemens om Q3 2024 nader onderzoek te hebben gedaan naar van aanbevelingen van het Octas-rapport voor een hervorming van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Daarna wordt het aan een volgend kabinet gelaten. 


Link naar relevante documenten

bottom of page