No cure, no pay – and still paid: 40 percent reasonable fee for debt advisor

What is an adviser working on a no cure, no pay basis entitled to if the client ends the engagement early? In a judgment of 13 October 2026, the Amsterdam Court of Appeal held: no success fee, but a reasonable fee for the work done.
The facts
In January 2023, a real estate investment vehicle engaged a debt advisor to refinance its portfolio. The fee was success-based: 0.285 percent of the loan amount at closing. During the engagement, the client opted for an extension option in its existing financing of EUR 88 million – an option that had not been disclosed to the advisor in advance. The client was only willing to pay the cancellation fee of EUR 12,500; the advisor claimed the full fee of EUR 250,800.
No success, but no free work either
The court of appeal considers that the success fee is not due: the agreed result was a new, long-term refinancing, and that did not happen. However, a no cure, no pay arrangement does not automatically mean that the advisor accepts the risk of receiving nothing if the engagement ends prematurely. As only part of the work had been done – the first four phases and part of the fifth – the court sets the reasonable fee under Article 7:411 of the Dutch Civil Code at 40 percent of the fee: EUR 100,320, plus statutory commercial interest.
What this means
For clients and advisors alike, a mandate letter that only regulates the success scenario leaves room for discussion. If the transaction takes a different route, the court will fill the gap, with an outcome that neither party may have expected.
Practical tips
Agree in the mandate what is payable if the transaction takes a different form or does not go ahead.
As a client, disclose relevant alternatives, such as extension options, at the start of the engagement.
Link any termination or break fee to the phases of the work, so the outcome is predictable.
Working on a financing or transaction? See our specialisations or get in touch with us.
This blog provides general information and is not legal advice. For advice on a specific situation, please contact us.







